Skrivet av: energikonsulten | januari 30, 2012

Sverige sämst i klassen!

Som jag tidigare nämnt har EU formulerat en ambition att minska energianvändningen i medlemsländerna med 20% fram till 2020 som första mål och 50% 2050 som slutmål. Sedan finns det ett antal delmål på vägen också för avstämning och uppföljning och korrigering om det behövs. Jag tycker det är en enkel matematik, vi skall energieffektivisera för att sänka vår energikonsumtion med 20% i förhållande till ett jämförelseår, punkt slut. Men si, så enkelt är det inte för Sverige inte. Här har vi, förmodligen som enda land i Europa, formulerat om detta mål till ett intensitetsmål kopplat till vår BNP och inte ett absolutmål. Detta innebär att vi i praktiken kan öka vår energiförbrukning och därmed utsläppen av växthusgaser. Fy skäms!

Vi blir ständigt förda bakom ljuset av myndigheterna. Jag och många andra med mig har trott att vi ligger långt framme med vårt arbete med att få ner energikonsumtionen, det gör vi alltså inte. Tyskland som är Europas starkaste ekonomi skall avveckla kärnkraften då de inte kan garantera 0-tolerans mot olyckor. Istället satsar de på förnybar energi och de som besökt Tyskland på senare tid kan vittna om att de finns utrustning för solenergi på nästan varje tak där, såväl solvärme- som solcellsanläggningar. England och Danmark har sedan en tid tillbaka infört s.k. Vita certifikat som innebär ett sätt att finansiera just investeringar i förnyelsebar energi. Något gör väl Sverige i alla fall. Svaret är nej eller mycket lite. I EU-direktivet står det att alla nya offentliga byggnader fr.o.m.  den 1/1-2019 skall byggas som en ”Nära noll byggnad” eller NNE, d.v.s. att den inte skall förbruka någon eller nästan ingen energi för uppvärmning. Boverket som ger ut våra byggnormer släppte den senaste revideringen i december 2011, BBR19, och där anser man i stort sätt att våra krav är tillräckliga redan. T.ex. för nya bostadshus i klimatzon 3 (=södra Sverige)har man sänkt den specifika energianvändningen från 110 kWh/m2,år till 90, alltså långt ifrån 0. För elvärmda hus ingen sänkning alls, fortfarande 55 kWh/m2,år. Man skulle kanske kunna acceptera denna ”Närmare Noll” filosofi om man visste att detta var ett steg mot energineutrala byggnader men så är det inte presenterat.

Man får heller inte glömma bort varför vi skall göra detta, och varför EU har antagit energidirektivet och t.o.m. kommit med en revidering som innebär en skärpning. Forskarna världen över är väl numera ganska överens om att CO2-halten i atmosfären stiger och därmed temperaturen som gör att isarna vid polerna smälter och havsytan stiger. Det man inte är överens om är hur stor människans påverkan är i det hela.

Men vågar man chansa på detta, the ”tipping point” är nära, http://www.guardian.co.uk/environment/2005/aug/11/science.climatechange1 är vi inte skyldiga kommande generationer att göra allt vi kan för att förhindra en naturkatastrof och sluta slösa med jordens resurser som trots allt är ändliga.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: