Skrivet av: energikonsulten | januari 2, 2012

energi, politik och framtiden

Om fyrtio år är oljan slut. Då är även oljan som ligger bundet i sand i Alaska medräknad. Detta har noggranna satellitmätningar tagit fram. Vi är då framme runt 2050 vilket råkar sammanfalla med EU-direktivets mål om att vi skall ha minskat vår energiförbrukning med 50 % samt att den då förbrukade energin skall vara förnybar, dvs. komma från t.ex. sol eller vind. Politikernas oförmåga och ovilja att fatta impopulära beslut bidrar inte till tron på att vi skall lyckas nå det uppställda målet. Se bara på vad som hände i Durban. Energidirektivet hänger naturligtvis samman med att vi skall minska vårt CO2-utsläpp och därmed nå det globala målet att temperaturen i atmosfären inte skall tillåtas höjas med mer än 2 °C.

Efter denna något pessimistiska inledning kan man fråga sig om det inte finns något vi kan göra medan vi väntar. Självklart finns det massor vi kan göra. Det är bara att följa råden från massmedia, lågenergilampor, Eco Driving m.m. Titta in på Energimyndighetens och Boverkets hemsidor och läs mer om detta.

Uppvärmning och klimatisering av vårt byggnadsbestånd står för en väsentlig del av vår totala energiförbrukning. Speciellt det äldre beståndet som har ett sämre klimatskal, har också en energiförbrukning som ligger mycket över nybyggnads-kravens energiprestanda. Omoderna installationer utan återvinning eller som inte har behovsanpassad drift är andra exempel på energitjuvar som kan byggas bort.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra lite. Låt oss tillsammans slå ett slag för den här planeten, vi har ju bara den.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: